Rikosyhteiskunta erottelee asuinalueita – mikä neuvoksi?

Mikael Sorvanto

Kokoomuslainen kuntavaaliehdokas

Vakavasta rikollisuudesta kirjoitetaan ja keskustellaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka tilastojen valossa väkivaltarikollisuus on tasaisesti vähentynyt Suomessa, on huoli siitä kasvanut.

    Uhkaako jengiytyminen? Pelkäätkö aseman seutua tai yksin iltaisin kulkemista?

    Vakavasta rikollisuudesta kirjoitetaan ja keskustellaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka tilastojen valossa väkivaltarikollisuus on tasaisesti vähentynyt Suomessa, on huoli siitä kasvanut. Vaikka muut rikollisuuden muodot eivät ole vähentyneet samassa suhteessa, vaan jopa kasvaneet, ei niistä puhuta samalla tavalla. Rikollisuuden lieveilmiöt ja rikollisuuden ennaltaehkäisy ovat myös nousseet aiempaa voimakkaammin esille.

    Rikollisuus on noussut koko yhteiskuntaamme määrittäväksi aiheeksi: asuinalueet erotellaan nykyään rikollisuutensa perusteella. Tätä kutsutaan rikosyhteiskunnaksi. Rikollisuuden torjumiseksi on useita eri keinoja, joiden toimivuuden aste kuitenkin vaihtelee valtavasti.

    Kriminologisten tutkimusten mukaan rikollisuutta torjuvat parhaiten tilannetoimintateorian mukaiset ratkaisut. Tilannetoimintateorian mukaan rikollisuus syntyy yksilön ja ympäristön vuorovaikutuksen perusteella. Eniten näihin vaikuttavat yksilön ja ympäristön alttius rikolliseen toimintaan sekä kiinnijäämisriski.

    Yksilön rikosalttius rakentuu kasvatuksen ja tuttavapiirin mukaan. Kriminologian mukaan yksilöiden rikollisuutta saadaan eniten vähennettyä kotikasvatuksella, joka ei kannusta rikollisuuteen. Tällöin ei myöskään syntyisi sellaisia tuttavapiirejä, jotka kannustaisivat rikollisuuteen.

    Ympäristön alttiuteen vaikuttaa muun muassa rikkinäisten ikkunoiden teoria, jonka mukaan ränsistyneisyys ja likaisuus ympäristössä kerryttää rikollisuutta alueelle. Tällöin on siis pidettävä hyvä huoli alueiden julkisivuista ja siisteydestä.

    Kiinnijäämisriski kohoaa tehokkaalla valvonnalla, kuten vartioinnilla. Parhaiten rikollisuutta vähentää tavallisten ihmisten matala kynnys ilmiantaa rikoksia viranomaisille, jolloin kiinnijäämisen riski on aina olemassa.

    Edellä mainitut toimet ovat tehokkaita ja suhteellisen halpoja. Kannatan perheiden ja yksilöiden vastuuta, jotta julkisen sektorin panokset ja kustannukset eivät kasvaisi kohtuuttomiksi.

    Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Espoon Kokoomuksen verkkosivuilla 1.3.2025

    Mikael Sorvanto

    Luottamustehtävissä ja oikeustieteen opinnoissa karttunut kokemus antaa minulle valmiudet olla vaikuttamassa päätöksiin, jotka rakentavat Espoosta elinvoimaisen ja houkuttelevan kaupungin.

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös

    • Vaalikoneen kysymyksille on kolmas, vaihtoehtoinen vastaus

    • Kouluissa on voitava olla rauhassa