Mielipide: Vermonniitty kärsii roskaisuudesta – vastuunkantoa tarvitaan myös asukkailta

Mikael Sorvanto

Kokoomuslainen kuntavaaliehdokas

Mitä ovat arjen kestävät ja vastuulliset teot? Keiden pitäisi niitä tehdä? Mitä täytyisi parantaa?

Espoon kaupungin strategian mukaan jokaiselle espoolaiselle taataan mahdollisuudet kestävään elämäntapaan. Lisäksi jo kuntalain ensimmäisen pykälän mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

Mielestämme kaupungin toimet eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan asukkailtakin on edellytettävä aktiivista ja vastuullista otetta, jotta hyvinvointi- ja kestävyystavoitteet voidaan saavuttaa.

Esimerkiksi uudehkolla Vermonniityn alueella osan asukkaista vastuuttomuus näkyy erittäin selvästi. HSY:n jätehuolto kyllä toimii hyvin ja osittain jopa maksimaalisella tarjonnalla, mutta roskia on silti paikoitellen haitaksi asti ympäriinsä. Eräät syväjätesäiliöt pursuavat roskia maahan asti, vaikka vain muutaman kymmenen metrin päässä on puolityhjiä roskiksia, joita saisi ja pitäisi käyttää.

Monet asukkaat heittävät mieluummin ruoanjätteet maahan tai roskisten päälle, kuin kävelevät pienen matkan. Tämä on aiheuttanut vakavan rottaongelman, jota jatkuva siivottomuus ylläpitää, kalliista tuholaistorjuntatoimista huolimatta. Hylättyjä huonekaluja sekä muita isoja romuja kuuluisi viedä muualle kuin yhteisen jätepisteen reunamille, mutta silti niitäkin näkee jätepisteillä jatkuvasti. Näiden pois vieminen maksaa lisää alueen osakkeenomistajille.

Pelkkä toistuva tiedottaminen auttaa valitettavan vähän, jos tietoa ei pystytä tai ei edes haluta vastaanottaa ja hyödyntää. Ratkaisuksi on ehdotettu portteja ja lukkoja, ja jopa kameravalvontaa. Me emme kuitenkaan halua kulkea kohti valvontayhteiskuntaa ja naapurin kyttäämistä.

Tässä(kin) asiassa on huomioitava, että kaikille ei voida vain antaa oikeuksia ja tukea, vaan kuntalaisilta on myös vaadittava omia tekoja ja toimia. Erityisesti, jos halutaan saada aikaan pysyvä muutos. Muuten myös roskaamisen aiheuttamat lisäkustannukset koituvat käytännössä pääosin niiden kunnollisten työssäkäyvien asukkaiden maksettaviksi, jotka eivät itse sotke ja jotka jo ennestään pulittavat liikaa veroja.

Kaavoitusvaiheessa ja rakennuslupia myönnettäessä ratkaistaan pitkälti se, millaisia asukkaita alueelle muuttaa. Onko tarjolla vuokra- vai omistusasuntoja ja minkä kokoisia? Asukaskulttuuri taas vaikuttaa siihen, ketkä alueelle jäävät ja ketkä hakeutuvat sieltä pois. Siksi asukasmäärän kasvu ei saa olla itseisarvo – ei Vermonniityssä eikä Espoossa laajemminkaan – vaan myös sillä, millä tavoin toimivia ihmisiä alueelle päätyy, on merkitystä.

Mikael Sorvanto

vuokralainen Vermonniityssä, oikeustieteen ylioppilas

Katariina Sorvanto

sijoittaja Vermonniityssä, asukas Niittykummussa, laki- ja liikenainen

    Mikael Sorvanto

    Luottamustehtävissä ja oikeustieteen opinnoissa karttunut kokemus antaa minulle valmiudet olla vaikuttamassa päätöksiin, jotka rakentavat Espoosta elinvoimaisen ja houkuttelevan kaupungin.

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös

    • Vaalikoneen kysymyksille on kolmas, vaihtoehtoinen vastaus

    • Kouluissa on voitava olla rauhassa